dimecres, 12 de desembre de 2012

XAMPINYONS FARCITS


Intercanvis nadalencs

1.Perfums que fan un reclam a l’abundància, sempre monetària, i a la bellesa.
2.Electrodomèstics dignes de la NASA, Houston ja et resoldrà els problemes...
3.Rellotge que patrocina la famosa rica i guapa. Caldria veure si la seva matèria gris, gaudeix dels mateixos atractius.
4.Roba. No, millor esperem a les rebaixes!
5.Caixetes amb un munt d’experiències a l’interior per escollir. Quan caduca? Hi serem a temps, oi?
6.Jocs de taula, segur que un diumenge de ressaca ho agraeixes!
7.CD’s recopilatoris musicals, spotify no ha arribat al cotxe!
8.Recull de sèries televisives en una edició especial, especialment cara.
9.Llibre digital, ara ja no tens excusa per no llegir. A dins s’inclouen 150 best sellers...
10.Mòbil, maleïda permanència!

Aquesta és la ressenya de molta gent per Nadal. No és  tan sols una orgia consumista encara que alguns ho veuen així. Al darrere d’aquesta llista s’hi amaguen un munt de coses, i tot això si tan sols parlem del Nadal dels adults. Hauríem de fer un tesina, o més ben dit tesi complerta, per esbossar el Nadal del infants.

El Nadal és el moment de l’any per reforçar relacions familiars i socials. I això ho fem mitjançant els àpats conjunts, l’intercanvi de regals, menjars, somriures, felicitacions d’any nou, favors, retrobaments entre amics... I Aquest fet, tot i que ens sembli molt nostre, molt occidental, molt contemporani, no ho és. A gairebé totes les cultures hi ha un moment de l’any en el qual la generositat entre familiars i veïns s’accentua,  l’abundància es fa palesa i els somriures neixen de manera espontània. Un temps en el qual són permeses les mostres de generositat gratuïta i de regals, no sempre comprats, sinó la majoria de vegades construïts a mà. Collarets i polseres de petxines són les protagonistes durant el ritual del Kula a les illes de Nova Guinea, un exemple de reciprocitat lluny de casa nostra.

Però heus aquí un fet que no és gratuït, socialment parlant: un regal. Aquest estableix una xarxa, un vincle,  però també un deute social, que l’única manera d’esmenar-lo és retornar el regal. Cal dir que ens hauríem de treure les ulleres que la nostra cultura ens ha construït, exercici complicat però no impossible, i reflexionar. Un regal no és tan sols un ítem del llistat anterior. Un regal és quelcom que transferim de manera voluntària, comprat o fet per nosaltres mateixos. I crec que el valor d’una cosa feta a mà és gairebé místic: pensem en aquella bufanda que un dia ens va fer i regalar algú, no és tan sols el valor de la llana i la feina, sinó que les mans d’aquella persona van teixir uns fils de llana que envoltarien el nostre coll i ens protegirien del fred. Per no citar el meravellós fet que algú et cuini un pastís o et fabriqui una polsera. El Nadal, socialment parlant, va d’això; d’estrènyer aquests vincles que ens uneixen, i que aquí a occident, s’accentuen per aquestes dates. Una manera fantàstica d’estrènyer aquests vincles és a través del menjar. Us ve de gust que us convidin?

Per això obro amb aquesta entrada un seguit de receptes que, tot i no portar un segell 100% Nadal, són adaptables a les exigències nadalenques dels vostres convidats. No hi trobareu grans plats, ni grans tècniques culinàries, però desitjo que aquells que sou novells a la cuina, com jo, us animeu a preparar-los. De ben segur que aquest regal us serà retornat amb escreix.


XAMPINYONS FARCITS
Són un aperitiu original que sol sorprendre i agradar a tothom. Els elements del farcit es poden modificar al gust de cadascú. Es tracta d’una recepta fàcil, econòmica i saludable.

És ideal per: A tothom! Si només el farciu de verdures i el convertiu en un aperitiu digne i molt baix en greixos. Si sou intolerants a la lactosa no ho gratineu amb formatge, millor amb pa rallat.


Ingredients:
-10 xampinyons grossos
-100g de daus de pernil salat
-1 manat d’alls tendres
-1 sobre de formatge rallat

1.Retirem la tija dels xampinyons prudentment, de manera que ens quedi només el barret. Els netegem i els dipositem mirant cap amunt en una plata de forn.
2.En una paella fregim els alls tendres tallats ben petits i el pernil salat.
3.Introduïm el farcit en els xampinyons.
4.Afegim formatge rallat  a sobre.
5.Posem al forn uns 10 minuts a 180ºC a d’alt i a baix.





Dels errors també s’aprèn:
-No patiu, els xampinyons es couen de seguida, per tant, no és necessari que els coguem  abans.
-Si no us agraden els ingredients del farcit els podeu modificar.
-En el moment de treure la plata del forn és possible que hi hagi aigua, la deixen anar els bolets quan es couen, cap problema.

1 comentari:

  1. Una entrada fantàstica per fer-nos veure la realitat nadalenca... què millor que aquests xampis per promoure un acte tan maco i festiu? ;)
    Moltes gràcies per participar!
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina